Farní kavárna o Křtu Páně

Farní kavárna o Křtu Páně

V neděli, o svátku Křtu Páně, (8. 1. 2012) po mši svaté zaplnila téměř stovka farníků sál Pastoračního domu. Nechtěli si nechat ujít letošní první farní kavárnu.

Jako voda uplynul čas od té poslední - adventní. Prosincová kavárna připadla na 6. 12. a není tedy divu, že za námi přišla na návštěvu „svatá Barbora“. (Vždyť ve Lhotě je všechno možné.) Legenda praví, že když ji vedli do vězení, zachytil se jí o šaty keř a uvízla na nich větev. I když byla v žaláři, kde byla tma a chlad, větvička přesto rozkvetla! Pro Barboru to bylo znamením. Bůh jí tak dal najevo, že je s ní. Ona od té doby věděla, že s Jeho pomocí zvládne všechno. Víry se nevzdala a nakonec ji vlastní otec ze vzteku zabil. Odtud pochází tradice „Barborek“.

Na návštěvu se většinou nechodí s prázdnou, takže každý z nás odcházel domů s malou větvičkou, kterou nám Barbora darovala. Před námi byl nelehký úkol. Starat se o větvičku tak, aby nám do Vánoc rozkvetla. (Zvlášť děvčata měla zájem, aby si domů odnesla dobrou a kvalitní větvičku, která zaručeně rozkvete.)

Úkoly jsou od toho, aby se plnily! Proto se Mirek Pospíšil (jistě rád) v lednové kavárně ujal slova a následovaly „malé kavární ohlášky“. Na otázku: „Komu rozkvetla?“, se nezvedl les rukou. Pár vlaštovek se skutečně našlo, ale nebyla to ruka žádné letošní nevěsty. Jediné štěstí, že se jedná jen o tradici. Jinak by zůstaly na ocet. A to by bylo škoda!

V „ohláškách“ byla oficiálně mezi námi přivítána, v prosinci narozená, Anička Kapinusová a o nějaký týden starší Kubík Uhříček. Jen ať nám pěkně rostou! Anička by se nám mohla časem vrátit s rodiči zpět do Lhoty a v budoucnu posílit mladší scholu a z Kubíka by mohl být za nějaký rok ministrant, jak vyšije. Oznámena byla taky jedna speciální nabídka. V každé kavárně se sejde hned několik vynikajících dobrot (převážně sladkých, ale najdou se i slané), které nosí šikovné a hodné farnice. Bylo by škoda nechávat si skvělé recepty jen pro sebe a proto je tu jeden návrh. Recept můžete napsat na kus papíru nebo poslat na email (farnost-ostrozska-lhota@email.cz) a vystavíme si ho na farní web. (Bude-li receptů hodně, není problém založit samostatnou rubriku na recepty.) Proto, kuchařinky, pište! Dobrých receptů nikdy není dost.

Únorová kavárna se ponese v „narozeninovém“ duchu! A kdo bude stavit? No přece kavárna! Příští měsíc tomu budou již tři roky, co se jednou za měsíc společně scházíme. (Zasmějeme, pobesedujeme, utužujeme vzájemné vztahy, povzbuzujeme se a vymýšlíme mnohé „lumpárny“ do další kavárny.) Nenechte si tuto jedinečnou akci ujít. Nedělní oběd naplánujte jednoduchý a určitě přijďte! Nebudete litovat, vyjde-li vše podle plánu, tak o zábavu nebude nouze!

A teď už malá „ochutnávka“ zdařilých fotek:

Fotogalerie

Úvodní řeč Mirka P. při Křtu PáněPřijeli... Odjeli... A vrátí se? Možná nová poutnice AničkaPo rorátech děti dotávali oříšky, teď si dají i dospělíA tady jsou ti naši dva malí novodozenci. Vlevo Kubíček a vpravo AničkaTak ještě jedna, poznáte je?