Beseda o charitě

Beseda o charitě

V neděli 17. ledna 2016
se v prostorách Pastoračního domu v Ostrožské Lhotě
uskuteční v 18:00 beseda o Farních charitních střediscích.
Beseda je určena jak pro mládež,
mladé lidi,
tak i zralé muže a ženy,
seniory nevyjímaje.

Účast na schůzce nikoho k ničemu nezavazuje.

Proč se akce koná a co má beseda za cíl se můžeme dočíst a snad i pochopit v následujících řádcích.

V pastýřském listě pro dobu adventní otec arcibiskup Jan vyzval jednotlivé farnosti k charitativní činnosti. Již během předešlého roku se v děkanátech setkával s kněžími a zástupci farností a seznamoval je se svou vizí do budoucna, která by mohla začít klíčit ve farnostech právě v roce Božího milosrdenství. Jeho touhou je, aby v každé farnosti časem vzniklo Farní středisko charity.
V pastýřském listě mimo jiné otec Jan psal: … "Abychom se taky sami stali nástrojem Božího milosrdenství, budeme si během roku často připomínat skutky tělesného i duchovního milosrdenství. Budeme se v nich prakticky procvičovat, jeden druhého povzbuzovat. Velmi se těším na to, že se v našich farnostech naučíme v této věci spolupracovat a dobré skutky organizovat, že rozkvete služba dobrovolníků Charity. Pracovníky Charit prosím, aby se ujali iniciativy. Rok milosrdenství je mimořádnou příležitostí právě pro Charitu, jejíž jméno česky znamená milosrdná láska."

Otec arcibiskup nevmýšlí žádné novinky. I v tomto případě navazuje na staleté tradice, které ve většině farností fungovaly a v padesátých letech minulého století postupně zanikaly. Žijeme v kraji, kde se hrdě hlásíme k tradicím a folkloru. Oprašujeme staré zvyky, písně, … na chvíli se „přenášíme“ do dob dávno minulých.
Slovo tradice by se dalo vyložit následovně - znamená mezigenerační předávání schopností, víry, poznání, obyčejů a mravů v rámci dané kultury či skupiny. Navažme na tradici našich předků! V naší farnosti v první polovině 20. století vedle sebe fungovaly tři charitativní spolky. (Charitní spolek farnosti založený 1785, Obecní chudinský fond založený 1922 a Farní charita Ludmila založená 1933)*

Jedním z cílů besedy je seznámit širokou veřejnost s činností Charity všeobecně. Ale také ukázat na možnosti, jak se může zapojit každý z nás. Abychom pomohli, nemusíme jezdit daleko. Můžeme zůstat „doma“, kde potřeby lidí známe a vnímáme nejlíp. Nejde ani o získávání finančních prostředků skrze dobrovolníky, jak by se mohlo zdát. Postačí nám otevřené srdce a oči pro potřeby druhých. Úsměv, který skutečně nic nestojí a obohatí obě strany. Největší naší investicí by byl čas. A jestli by šlo o hodinu za týden, za měsíc či rok, není podstatné. Není problém vymyslet řadu více či méně náročných aktivit. O to však v prvé řadě nejde. Jde o to, aby to co se ve farnosti už děje fungovalo ještě líp.
Možná si většina řekne, proč je potřeba činnost „legalizovat.“ Je dobré a potřebné, aby dobrovolníci mezi sebou komunikovali a spolupracovali jak ve farnosti, tak i s diecézní Charitou. Dalším kladem by mohlo být rozšíření a omlazení základny. V neposlední ředě, aby veškeré konání bylo opřeno a sjednocováno modlitbou.

* Data získána z diplomové práce Mgr. Radima Malůše