Naše první pěší pouť do zahraničí

Naše první pěší pouť do zahraničí

V letošním roce se vydali poutníci tentokrát do zahraničí. Cílem jejich první poutě ve dnech 1. – 3. května byl slovenský Šaštín. V rámci projektu obnovy poutních stezek byla prodloužena poutní stezka z Velehradu přes sv. Antonínek až do Šaštína. Nachází se zde významné slovenské poutní místo s bazilikou zasvěcenou Sedmibolestné Panně Marii.

Na tzv. lhotskou pouť se v pátek ráno vydalo 21 poutníků různého věku. Celkem na ně čekalo něco málo nad 27 km. Putovali přes sv. Antonínek, Radošov, Žerotín do cíle prvního dne Sudoměřic. Zde měl i zajištěný nocleh v místní tělocvičně.

Druhý den ráno se k nim přidali další poutníci, kteří nemohli putovat od začátku. Počet se tak ustálil na čísle 25. Tento den, po včerejším "rozejítí", zvládli bezmála 30 km.

Deset poutníků bylo mladších 18 let. Nejmladšími účastníky byli šestiletí Štěpánek Mazurek a Jirka Bezděk. K nejmladším poutnicím se řadily 7letá Karolínka Machová, 8letá Ema Pavelková a 9letá Eliška Mazurková.

K nejstarším patřila věrná poutnice paní Ludmila Pavelková s věkem 66 let a paní Helena Bezděková, která ve věku 63 se stala novou poutnicí. Z rodinných důvodů však nemohla putovat po celou dobu. Třetí den přijela spolu s ostatními autobusem do cíle druhého dne, obce Smolinské. Zde byli poutníci ubytováni v kulturním domě. Obec má, stejně jako my, kostel zasvěcený sv. Jakubu St. Odsud se v neděli ráno všichni vydali na poslední, nejkratší úsek, dlouhý 5,5 km. Nejmladší účastnicí se stala Liduška Pavelková, která ve věku rok a půl „putovala“ na zádech tatínka. Celkem se pouti, včetně Lidušky, zúčastnilo 46 poutníků.

A co dodat na závěr?
Poděkovat!
Za připravení trasy, zajištění jídla, noclehů …a všeho co na první pohled není ani vidět. Za vřelé přijetí poutníků na nocleh v obou farnostech.
Všem sponzorům, kteří tímto skutkem snížili náklady na celou pouť.

Pouť v Šaštíně byla nahlášená, z čehož plynulo několik „výhod“. V pamětní knize byl pro nás už předem připraven list na podepisování, dostali jsme upomínkový list a po mši svaté nám pan kostelní pověděl o historii baziliky. My jsme na revanš zaslali naše společné foto. zde

Fotogalerie

Požehnání v kosteleObuv je důležitá! Kolem 6:15 se začínáme scházet u kostelaPožehnání v kosteleV danou chvíli nejmladší poutniceSpolečná modlitba na hřbitověUž se blížíme k AntonínkuPrvní společné fotoObdivujeme krásu chodníků v BlatniciAni déšť nás neodradíAni déšť nás neodradíDešťová přestávka v KozojidkáchA kdo to za námi přiletěl? Prší, neprší - jdeme dálCestou jsem dělali i namátkovou kontrolu starostůZa Žeravinami se připojili další poutníci - Jirka velký a Jirka menšíBěhem pouti jsem potkali desítky krásně upravených křížu, Božích muk, ...Ke svačince nám krásně posloužilo dětské hřištěDěcka relaxovali pohybem Že by začalo sněžit?Ale kdepak ...Aby cesta ubíhala, tak se zpívalo. Raz a dva a tři ... klobouk a hůl ...Mirek se svou poutnickou holí, kterou má už od první pěší poutě v roce 2008Ze svatého Václava se nakonec vyklubal Sudomír - zakladatel obce SudoměřiceA kolik máme v nohou po prvním dnu?Odpočívat se dá různěOdpočívat se dá různěOdpočívat se dá různěMladá generace v tělocvičně přímo ožila!Mladá generace v tělocvičně přímo ožila!Mladá generace v tělocvičně přímo ožila!Mladá generace v tělocvičně přímo ožila!Mladá generace v tělocvičně přímo ožila!Mladá generace v tělocvičně přímo ožila!Mladá generace v tělocvičně přímo ožila!Zahanbit se nedali ani o něco málo starší poutníci ... Pan starosta nám ukázal i kostel, kde jsme měli májovu pobožnost Večeře v podobě špekáčku nesmí chybětVečeře v podobě špekáčku nesmí chybětRáno holky chystají snídaniRáno holky chystají snídaniJuchů!! Štěpánek (5,5 let) se těší na svou svou první velkou pouťDoprovodné vozidlo. Spoelčné foto ve SkaliciTakže nepřidáte se k nám? DobráŠtěpánka prvotní nadšení opustiloJako na svatběSvíčková nebyla, ale jinak mňam!Děckám víc než oběd, dodal energii pohybKolik bereš na kilometr? Za hranicemi nebyl problém potkat i nejednu černou skládkuZe Štěpánka bude poutník jak se patří!Jedna z posledních fotek s Mirkovou holí. Za malou chvilku se zlámala. Škoda jíSmolinské - sobotní cílSmolinské - sobotní cílVečer přišel i Večerníček ...... a některým přinesl psaní domovaHolky dopisují poutnické trička Během pouti se stihla na večer připravit i písničkaNejmladší medailiste Nejmladší medailiste a ti trochu starší Ocenění získal každý Pohádka o Kohoutkovi a slepičce Barmanky chystají snídaniVe Lhotě už zatím další farníci nasedají do autobusu A už jsou tady!Přijela i nejmenší poutnicePřed sebou máme posledních 5 kmPřed sebou máme posledních 5 kmV bazilice se každý podepsal do pamětní knihyV bazilice se každý podepsal do pamětní knihyPři mši svaté kluci ministrovaliSpolečné foto v baziliceCo má asi Mirek na srdci?A jede se domů ...