Týden modliteb za jednotu křesťanů 18. - 25. ledna 2015

Týden modliteb za jednotu křesťanů 18. - 25. ledna 2015

Texty k Týdnu modliteb na jednotu křesťanů naleznete zde

Milé sestry a milí bratři,

zveme Vás, jako každý rok, k modlitbám za jednotu křesťanů. K týdnu modliteb, připraveném společně křesťany z různých církví, včetně římskokatolické. Je třeba připomenout, že jednota křesťanů není pouhá hezká myšlenka a snaha některých z nich, ale touha a vůle našeho společného Pána Ježíše Krista, vyjádřená modlitbou, se kterou se obrací k Otci: “aby všichni byli jedno… aby svět uvěřil” (Jan 17,21). Je tedy povinností všech křesťanů usilovat o jednotu a pracovat pro ni. Nejdůležitější však je se za ni modlit. Jednota křesťanů je totiž dar, který nám už u Otce vyprosil Pán Ježíš Kristus. Abychom jej však mohli přijmout, musíme být na to připraveni. Proto se máme sjednotit v modlitbách a vyprošovat především obrácení srdcí křesťanů, které je podstatnou podmínkou jednoty. Musíme pro ně vyprošovat touhu po jednotě a po takovém jednání, které k ní vede. To vše se nelze naučit, to si potřebujeme vyprosit.

K tomu je ovšem důležité vyslechnout slovo Písma a rozjímat o něm. Dostaneme tak určitý tón a směr našich modliteb, které pak na společných shromážděních, ale i soukromě přednášíme Otci. Přejeme Vám mnoho dobře navštívených modlitebních shromáždění, naplněných láskyplnou atmosférou porozumění a touhy po jednotě. Kéž se tato shromáždění stanou důležitým impulzem pro mnoho dalších ekumenických aktivit, které nás očekávají v tomto roce.

Rok 2015 je především rokem, ve kterém si připomeneme 600 let od tragické smrti Mistra Jana Husa. Tato událost kdysi rozdělila naši církev a náš národ a toto rozdělení stále trvá, i když už mnohé bariéry byly, díky Bohu, odstraněny. V roce 1999 se konalo na Lateránské univerzitě v Římě sympozium, které uzavřelo desetiletou práci ekumenické komise, věnované Mistru Janu Husovi. Na tomto sympoziu papež Jan Pavel II. prohlásil: “Cítím povinnost vyjádřit hlubokou lítost nad krutou smrtí, na kterou byl Jan Hus vydán, a nad následnou ranou, která se tímto způsobem rozevřela v myslích a srdcích českých lidí a stala se zdrojem konfliktů a rozdělení. Již během své první návštěvy v Praze jsem vyjádřil naději, že bude možné vykonat rozhodné kroky na cestě smíření a pravé jednoty v Kristu. Rány uplynulých staletí musí být léčeny novým perspektivním pohledem do budoucnosti a pěstováním zcela obnovených vztahů. Náš Pán Ježíš Kristus, který je `náš mír` a zbořil `zeď, která rozděluje` (Ef 2,14), ať řídí běh dějin vašeho lidu vstříc znovunalezené jednotě všech křesťanů, kterou si my všichni vroucně přejeme pro tisíciletí, na jehož prahu stojíme.” Práce, o které papež hovořil, na nás stále ještě čeká. Kéž se tedy tento rok Husova jubilea stane zároveň rokem smíření a sblížení, aby nás jeho osoba do budoucna spojovala a nikdy už nerozdělovala. Vložte, prosíme, tuto myšlenku ve formě proseb do svých modliteb během tohoto týdne.

Kéž tento týden modliteb přinese každému z Vás i všem společně hojné Boží dary, kéž z něho církev vyjde víc Kristova, víc jednotná a přitažlivější pro všechny, kteří s otevřeným srdcem hledají Boha.

V Kristu, našem společném Pánu

Ing. Daniel Fajfr předseda ERC v ČR

Mons. František Radkovský delegát ČBK pro ekumenismus