Při dožínkové pouti poděkujeme za úrodu a přijatá dobrodiní. Těšit se můžeme i na kulturní program

Při dožínkové pouti poděkujeme za úrodu a přijatá dobrodiní. Těšit se můžeme i na kulturní program

Poslední srpnovou neděli se na Svatém Antonínku bude konat tradiční dožínková pouť. Při mši svaté poděkujeme za úrodu a přijatá dobrodiní a poutní areál se rozzáří barvami lidových krojů a různými plody z našich polí a zahrádek.

V 9.00 slouží mši svatou P. Miroslav Reif, farář z Ostrožské Lhoty a hlavní mši svatou v 10.30 celebruje Mons. Antonín Basler, pomocný biskup olomoucký (krojované procesí vychází v 9.30 od farního kostela v Blatnici) a ke svátostnému požehnání se sejdeme ve 14.00 v kapli.

Stalo se už pomalu tradicí, že pouť uzavíráme kulturním vystoupením, které začne bezprostředně po požehnání, v cca 14.30, v poutním areálu. Tentokrát se můžeme těšit na uměleckou přehlídku Marie Zelené a Martiny Hrnčířové k poctě 350. výročí poutního místa a 100 let vzniku Československa.
Paní Marie Zelená má k poutnímu místo velmi blízko. Dětství a dospívání prožila v nedaleké Ostrožské Nové Vsi. Na svůj rodný kraj a Svatý Antonínek nezapomněla ani po přestěhování do Brna a později Prahy. Antonínek jí přirostl k srdci. Vyučila se dámskou krejčovou a později se stala módní návrhářkou.
Chce-li hudebník vyjádřit radost, složí píseň. Poeta napíše báseň a malíř namaluje obraz. Paní Marie obdiv a vděk vyjádří svými originálními uměleckými modely, které tvoří společně se svou dcerou Martinou, a na Antonínku je se svým týmem představí. Svůj projekt nazvaly Návraty k hodnotám, kde uměleckým způsobem připomínají důležitost rodiny, duchovního života a úcty člověka k člověku. Využívají svěřených hřiven a tak postupně vznikly šaty k úctě Panny Marie Svatohotýnské, svatého Václava a mnohé dalších.

Na malou ochutnávku toho, co nás čeká, se můžete podívat zde

Během odpoledne nám lidové písně zazpívá ženský pěvecký sbor Pútnice z Blatnice, ale určitě nás po duši pohladí i zpěv paní Hanky Borkovcové z Brna a Marie Mitáčkové z Hluku. Celým slavnostním odpolednem nás provede moderátorka Naďa Jandová.